"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." - Nelson Mandela

Sugestii de economisire sau Cum să scapi de datorii

0

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a reuşi să plătești datoriile, este să formezi o imagine clară şi realistă cu privire la situaţia financiara actuală.

Câţi bani primești lunar?

Cât cheltui şi cât poţi să economisești?

Odată ce vei răspunde la aceste întrebări, poţi să faci un plan de “bătaie” pe termen lung, fie pe cont propriu, fie apelând la un specialist, în cazul în care vei simţi că ai nevoie. Dacă vrei să plătești datoriile, trebuie să începi chiar din acest moment să reduce cheltuielile. Ar mai putea fi nevoie, în plus, să discuţi cu creditorii, cu companiile de recuperare de debite şi cu alţi consilieri financiari.

CITEȘTE RECOMANDĂRILE DE MAI JOS PENTRU A ATINGE OBIECTIVUL.

Economisește zilnic: este posibil!

Ai fi surprins să vezi cât de repede se adună cheltuielile mărunte şi cum se pot transforma ele în economii mari. O parte din cheltuielile obişnuite de zi cu zi reprezintă un lux – servicii de curăţenie în casă, de tăiat iarba din curte – sau altfel spus, sunt lucruri pe care le poţi distribui altor membri ai familiei.

Sunt multe alte lucruri la care poți renunţa, și care pot într-adevăr îmbunătăţi semnificativ situaţia financiară. Lista de cheltuieli lunare va începe să arate mai bine dacă, de exemplu, vei bea cafeaua acasă sau la serviciu, acelaşi efect îl vei obţine dacă reduci numărul de ieşiri în oraş la restaurante.

Alte lucruri, precum televiziunea prin cablu sau satelit, servicii multiple de telefonie mobilă şi multe altele sunt lucruri de care nu avem neapărat nevoie. Apelează la un operator TV prin cablu/satelit mai ieftin sau la un pachet de servicii de telefonie mobilă care nu impune penalităţi dacă vei decide să schimbi anumite opţiuni.

Alte categorii de costuri – precum preţul ridicat pe care îl plătești pentru închirierea unui autoturism sau a unui spaţiu – pot necesita ceva mai mult timp pentru ați reduce datoriile, dar cu un plan bun puteţi reuşi! Punând în practică schimbările pe care le recomandăm poţi să economisești lunar o sumă considerabilă. Astfel, vei avea mai mulţi bani pentru a începe să-ți achiţi datoria.

Nu contracta o datorie nouă până nu vei redobândi controlul asupra finanţelor personale.

La fel cum fiecare datorie este diferită, şi modul în care fiecare dintre noi evaluăm ceea ce înseamnă “necesitate” sau “lux” este diferit. Constituirea unui buget şi comunicarea cu creditorii atunci când ai probleme la efectuarea plăţilor sunt primii paşi în gestionarea datoriei.

economisire bani dolar

Economisește prin reducerea dobânzilor plătite

Dacă suma necesară pentru plata dobânzilor este mai mică, şi cea alocată pentru acoperirea datoriei în sine mai ridicată, atunci vei reuşi mai repede să scapi de datorii. Obţinerea unor dobânzi cu câteva puncte procentuale mai mici vor permite să alocaţi lunar mai mulţi bani pentru plata datoriei. Poate nu pare mult să economisești lunar 200 de lei în loc de 100, dar utilizarea tuturor acestor economii pentru plata datoriei poate fi de mare ajutor.

Sugestiile de mai jos iți pot ajuta să diminuezi la minim suma pe care o plătești pentru dobândă şi să o creşti la maxim pe cea plătită pentru datorie.

Interesează-te, dacă poţi obţine de la emitentul cardului de credit un produs cu o dobândă mai mică – la prima vedere o astfel de soluţie poate părea banală, dar dă rezultate frecvent.
Contactează departamentul pentru relaţii cu clienţii al companiei de credit şi spune-i consilierului ce dorești să obţii, comparând condiţiile cele mai bune.

Cu cât este mai mare datoria, cu atât sunt mai mari şi economiile pe care le obţii din reducerea ratei dobânzii.

Dacă ai primit o ofertă pentru un card de credit cu o rată a dobânzii mai mică şi te gândești să o accepţi, adu-i consilierului la cunoştinţă acest lucru şi vezi dacă societatea cu care lucrezi acum poate să-ți ofere şi ea un produs similar. Piaţa cardurilor de credit este foarte competitivă în zilele noastre şi prin această tactică simplă poţi obţine un produs cu o rată a dobânzii cu câteva procente mai mică.

Stabilește prioritatea datoriilor în funcţie de rata dobânzii – Pentru a diminua cât mai mult cheltuielile pe care le implică dobânzile, achită mai întâi datoriile cu cele mai ridicate rate ale dobânzii. Ai grijă să fii mereu la zi cu plăţile, şi rambursează lunar orice sumă suplimentară îți permiţi, din datoriile cu cele mai ridicate dobânzi.

Share.

Tu ce părere ai?