"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." - Nelson Mandela

Să fim atenți la direcția EURUSD

0

John J. Hardy, seful analizei FX la Saxo Bank, scrie despre evoluţia monedei unice europene săptămâna aceasta şi despre diverse alte evoluţii interesante pe piata Forex. “Leagana-te duios, draga Euro” – îi recomandă Hardy monedei unice, în perspectiva unei scăderi înainte de şedinţa BCE, programată la 10 martie.

Săptămâna aceasta lucrurile sunt destul de complicate, căci avem summit-ul UK/EU ce planează deasupra pieței cu un rezultat necunoscut în momentul scrierii acestui articol. Vom evita comentariile legate de lira sterlină din cauza riscurilor binare ale acestui eveniment, deși presupunem că va fi schițat un fel de acord, chiar dacă negocierile se vor întinde și în week-end.

Săptămâna ar putea fi una cheie pentru perspectiva USD, căci dolarul s-a arătat un pic mai puternic către sfârșitul săptămânii și în urma publicării câtorva seturi de date încurajatoare. Într-o altă direcție, ne concentrăm pe riscurile de scădere ale Euro înaintea ședinței de pe 10 martie a Băncii Centrale Europene.

EURJPY în scădere

Reluând comentariile de săptămâna trecută, EURJPY s-a stabilizat în scădere și ne așteptăm ca această tendință să continue până pe 10 martie, cu ocazia ședinței BCE, pe măsură ce piața anticipează că BCE va trebui „să devină serioasă” de data aceasta.

imagine: investing.com

Ce înseamnă asta? În primul rând, înseamnă că piețele se așteaptă ca Draghi și compania să facă ceva în legătură cu preocupările legate de Banca Europeană în loc să se tot joace cu o rată din ce în ce mai negativă pentru facilitatea de depozit (ședința recentă a Băncii Japoniei a arătat că politica dobânzii negative nu mai e la fel de atractivă) sau să extindă orizontul de achiziții de relaxare cantitativă, cum a făcut la ședința din decembrie.

Tehnic, am scăzut prin aria cheie de 126,00 încă de vineri, iar JPY poate surclasa euro, căci yenul a dat semne de rezistență la îmbunătățiri cu apetit pentru risc, poate având în vedere că exportatorii mulțumiți de sine s-au activat în a specula înaintea finalului de an financiar din Japonia, pe 31 martie.

Perspectivă de tranzacționare: Pesimiștii vor avea în vedere să rămână pe poziții scurte sub 126,00 pentru o încercare în mod semnificativ mai scăzută în săptămâna următoare și ar putea lua profituri parțiale rapide pe creșteri bruște semnificative în favoarea tranzacției.

Să fim atenți la direcția EURUSD

EURUSD a crescut peste zona critică de rezistență la nord de 1,10 acum peste două săptămâni, dar perechea mai are încă de crescut după impulsul inițial. Această lipsă a continuării unui avânt de creștere face ca riscul de întoarcere la vechiul interval de sub 1,1000 să crească, un eveniment ce s-ar putea desfășura pe anticiparea unei relaxări BCE mai convingătoare care să nu țintească doar dobânzile negative (vezi mai sus detalii despre tendința de scădere a EURJPY) și poate pe o stabilitate ulterioară a apetitului pentru risc.

De asemenea, așa cum am discutat și în secțiunea “Dolarii – mărfuri în poziții short” de mai jos, sentimentul USD se poate îmbunătăți după vreo câteva semne bune săptămâna aceasta și după ce sentimentul negativ din SUA a devenit atât de extrem în ultima vreme încât piețele au început să dea șanse mai mari unei tăieri în viitorul apropiat decât unei creșteri.

Perspectiva de tranzacționare: Pesimiștii preferă să vadă o răsturnare reală având loc pentru un aranjament tehnic care să argumenteze o scădere suplimentară – o închidere sub nivelul de 1.1000, de exemplu, care ar putea configura o viitoare scădere.

Dolarii – mărfuri în poziții short într-o scădere ce continuă

Dolarii-mărfuri au avut o săptămână amestecată, cu volatilitate considerabilă în CAD pe rotații ale prețului petrolului, în timp ce AUDUSD și NZDUSD s-au zbătut mai ales în intervale înguste. Presupunem că piața a mers prea departe în eliminarea aproape a tuturor creșterilor de dobândă din partea FOMC din acest an, pe măsură ce recentele cereri pentru locuri de muncă și inflația mai mare publicate în această săptămână pot duce la o schimbare în atitudinea Fed. Acest lucru ar putea susține USD în general versus complexul dolar-mărfuri.

Perspectiva de tranzacționare: Pesimiștii NZDUSD vor căuta o închidere sub 0.6550 și vor stabili poziții scurte ce țintesc 0.6450 sau mai jos, speculanții USDCAD vor căuta poziții long cu oprire sub 1.3700 pentru o încercare la pragul de rezistență de 1.4000, iar pesimiștii AUDUSD vor căuta o defalcare sub 0.7000 pentru a stabili o mișcare către 0.6800.

Poziție long SEK versus NOK, EUR

Am avut parte de două săptămâni interesante la SEK, căci în săptămâna de dinaintea celei trecute am avut parte de o tăiere a dobânzii mai mare decât era de așteptat ducând dobânda pe depozite la minus 0,50%, dar am și priceput că am ajuns la capătul de jos în ceea ce privește dobânzile deocamdată, având în vedere că doi votanți au fost împotriva mișcării, iar o parte din retorica ce a însoțit mișcarea a sugerat că inflația ar trebui să crească.

În ce privește ultimele vești, datele CPI suedez pe ianuarie, mult peste așteptări, și sondajele de activitate în general foarte pozitive sugerează faptul că Riksbank și-a terminat treaba deocamdată. Până la urmă, poate că banca centrală pur și simplu a cumpărat puțină asigurare pentru a evita întărirea valutei înainte de ședința BCE din 10 martie (cu o agendă pentru noi inițiative politice).

Perspectiva de tranzacționare: Speculanții SEK vor căuta oportunități pentru poziții short EURSEK înainte de 9.430 căutând o defalcare sub 9.350 și chiar către 9.250 în cele din urmă, în timp ce o adunare și o închidere peste 9.460, poate, sugerează că coroana nu este pregătită să se întărească de această dată. Versus NOK, traderii vor observa răsturnarea pesimistă din această săptămână asupra încercării de creștere și se vor concentra spre în jos câtă vreme perechea se tranzacționează la sud de paritate sau chiar 0.9950. Un risc mai degrabă mare de expunere la oscilații în prețul petrolului pentru NOKSEK.

sursa: capital.ro
Share.

Tu ce părere ai?