"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." - Nelson Mandela

Fondurile de investiții din România nu mai sunt vedetele Bursei de Valori București. Se schimbă ceva în 2016?

0

Fondurile de investitii din Romania s-au comportat destul de slab in 2015, scrie BVBescu.ro. Anul incepe destul de incert pentru SIF-uri si Fondul Proprietatea, cel putin asa putem deduce din analiza tehnica. Mai jos avem o serie de scenarii pentru ce ne-ar putea astepta in perioada imediat urmatoare. Cu conditia ca piata sa ramana calma…

Fondul Proprietatea

Fondul de investitii se afla de mai bine de un an pe un trend major descendent. Se pare ca singurele stiri care scot evolutia FP din amorteala sunt cele care anunta distributia de dividende. Dupa cum arata graficul, FP se afla intr-o zona cu suporturi la 0,80 lei si 0,76 lei. Daca acestea vor rezista, cotatiile vor reveni, probabil in zona 0,85 lei. In scenariul negativ, nu exclud o corectie pana la 0,50 lei.

SIF Banat Crisana S.A.

SIF1 se afla intr-un raliu prelungit, de peste 19 luni, timp in care a ajuns de la 1,10 lei, la 1, 65 lei. In ultimele luni insa, cotatiile SIF1 au coborat usor sub canalul ascendent, dar acum par sa incerce o revenire. Daca o va reusi, SIF Banca Crisana s-ar putea indrepta catre 1,80 lei. In caz negativ, putem avea fie o stabilizare in zona 1,60 lei sau o corectie pana la 1,50 lei, 1,40 lei sau 1,25 lei. In caz extrem, SIF1 s-ar putea opri la 1,00 lei – zona in care cotatiile au rezistat eroic in multe ocazii.

SIF Moldova

Dupa splituirea valorii actiunii, in urma cu o jumatate de an, SIF 2 a evoluat in range, osciland in jurul valorii de 0,80 lei. Ultimele 4 luni am avut preturi intre 0,77 lei si 0,82 lei iar in momentul in care unul dintre cele doua preturi va fi strapuns vom avea primele semnale ale evolutiei SIF2.

SIF Transilvania

SIF3 are un grafic foarte interesant. Evolutia sa din ultimul an arata o divergenta, o tendinta catre corectii ample comparativ cu maximele. Pe finalul lui 2015 s-a format un triunghi isoscel, al carui varf il atingem chiar in zilele acestea. Daca vom avea inchideri peste linia de suport, vom avea noi maxime in zona 0,29-0,30 lei. Daca suportul va fi strapuns, dupa parerea mea, cotatiile se vor opri in zona 0,23-0,24 lei.

SIF Muntenia

Incepand din septembrie, SIF4 se afla pe un trend descendent. In ultimele sedinte avem o stabilizare in zona 0,74-0,75 lei, unde pare sa se formeze un suport. Mai este insa loc de scaderi pana in zona 0,71 lei – vechiul suport din urma cu 2 ani, unde SIF 4 s-a oprit in urma unei corectii similare.

SIF Oltenia

SIF5 a avut una dintre cele mai slabe evolutii ale unui SIF din ultimii 2 ani. Practic, cu exceptia unui scurt moment in care SIF5 a reusit un raliu de 10%, cotatiile au evoluat in zona 1,65-1,75 lei. Trendul principal ramane usor negativ si, in cazul continuarii lui, putem vedea o evolutie a pretului catre 1,60 lei si chiar 1,40 lei.

Sursa: BVBescu.ro

bvbescu

Share.

Tu ce părere ai?